Войната в православна Украйна започва третия си месец. Огънят не спря дори и за Великден.

Продължават интензивните боеве в Източна Украйна. След известно затишие руските сили отново правят офанзива срещу предприятието „Азовстал“ в Мариупол.

ООН призова за незабавно спиране на огъня и за евакуиране на цивилните от пристанищния град, след като няколко дни вече няма хуманитарни коридори и цивилните нямат възможност да се евакуират.

Темата са обсъдили по телефона и президентите на Украйна и на Турция, а от Белия дом не потвърждават на този етап информацията, която дойде от Киев, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Украйна.

Русия съобщи за поразени тази нощ девет военни цели, сред които оръжейни складове около  Харков и на Днипро. Според украинските власти при ракетен обстрел в Луганска област тази сутрин са загинали осем цивилни.

Украинският президент  Володимир Зеленски направи великденско обръщение към нацията, преди да посрещне американския държавен секретар и министъра на отбраната.

А в среднощна тричасова пресконференция в киевското метро предупреди: „Ако Русия унищожи нашите хора в Мариупол, ако организира „псевдореферендуми“ в „псевдорепубликите“, Украйна ще напусне преговорния процес“.

Два месеца след началото на руската инвазия bTV се срещна с оцелели от окупацията в Буча, доброволци, рискували живота си, за да спасяват цивилни, свидетели на зверства, хора, изгубили близки. Попитахме ги как войната ги промени.

„Дал ли ти е Бог още един шанс, изживей го!“, казва Александър Иванчук.

„Осъзнах колко важен е за мен животът на детето ми, на съпруга ми – това е най-голямата ценност. Всичко останало се оказват глупости, прах…“, споделя Елена.

„Когато се срещаме, вече не просто се ръкуваме, а се прегръщаме. За мен всички тук станаха близки“, казват доброволците Анатоли и Александър.

„Христос Воскресе, а тогава и тези, които загинаха като мъченици, също ще възкръснат. За тях се молим“, казва свещеникът от църквата „Св. Апостол Андрей“ отец Андрей.

А в нощта на Възкресение руският президент присъства на литургия в московския храм "Христос Спасител".

  • Войната в Украйна: Три жертви, сред които майка и дете, при руски удари в Киев
  • Видео показва как отломки от ракета падат върху оживен път в Киев
  • Война на дронове: Масиран обстрел в Киев
  • Взривове в Киев, един човек е загинал
  • Атака с дрон в Москва
  • Войната в Украйна: Въздушна тревога и балистични ракети в центъра на Киев
  • Експлозии разтърсиха Киев рано тази сутрин
  • За срок от 50 години: Украйна налага санкции на Иран
  • Украйна е готова за контраофанзива срещу руските сили
  • Германия изтегля над 100 служители и дипломати от Руската федерация