Осем души са загинали при руски атаки в Луганска област, заяви украинският областен управител Серхий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Международните агенции посочват, че тази информация не може да бъде независимо потвърдена.

Руските сили са си възвърнали владението на три селища в близост до Харков. Предприета е контраофанзива. Там при руски обстрел са загинали трима души и са ранени най-малко 19.

Харков, който е вторият по големина град в страната остава частично блокиран от руската армия.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за среща с Владимир Путин „за да се сложи край на войната“.

В същото време украинските власти предоставиха на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пълен списък с оборудване, което според тях е необходимо за безопасната и сигурна експлоатация на нейните ядрени съоръжения. 

„МААЕ притежава необходимите технически познания, за да подкрепи Украйна в гарантирането на безопасността и надеждността на нейните ядрени съоръжения. Ние ще координираме прилагането на помощта, предоставена от МААЕ и нейните държави-членки, включително чрез доставяне на необходимото оборудване директно до ядрените съоръжения на Украйна“, заявява генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Отбелязва се, че списъкът, изпратен от Украйна в петък, включва различни устройства за измерване на радиация, защитни материали, помощ при поддръжка на компютри, системи за захранване и дизел генератори. Агенцията съобщи още, че Украйна е уведомила МААЕ за ротацията на персонала в атомната електроцентрала в Чернобил, която се състоя на 19 април и стана третата от началото на руската инвазия. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!