Войната в Близкия изток: „Хизбула“ пак атакува Хайфа

Израел разшири офанзивата в Ливан

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  17:25 ч. 08.10.2024 г.
 

„Хизбула“ извърши втора атака за последните 48 часа срещу третия по големина израелски град Хайфа. По-рано днес бяха изстреля над 100 ракети, но няма данни за сериозни щети.

В същото време израелската армия разшири сухопътната си офанзива в Ливан.

Израелските военни влизат в югозападната част на страната ден, след като цивилните 20 села на юг от град Тир бяха предупредени да се евакуират. Цивилините са посъветвани да избягват и някои крайбрежни райони. Рибари казват, че това им пречи да работят.

„Всяка лодка, която излиза, го прави на собствен риск. Ние седим без работа, а всеки от нас има семейство, за което трябва да се грижи“, каза Хасан Селим, рибар от град Сайда.

 

При въздушен удар снощи в Бейрут е убит още един командир на „Хизбула“. Твърди се, че той е имал „решаваща“ роля в снабдяването с оръжия от Иран. Около един милион и 200 хиляди души са били вътрешно разселени в Ливан заради израелската военна кампания.

Първият дипломат на Европейския съюз предупреди, че ситуацията в Ливан се влошава с всеки изминал ден.

„Очевидно е, че е много важно да постигнем прекратяване на огъня с дипломатически средства“, каза Жозеп Борел, втори Израел и Хизбула.

А според медии в региона - след като изчезна за седмици, лидерът на  „Хамас“ Яхия Синуар се е появил отново.

Твърди се, че е разговарял с катарските посредници в преговорите за сделка с Израел. Засега обаче няма изгледи за положителен резултат.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK