Решението на Международния наказателен съд в Хага за издаването на заповед за арест на руския президент Владимир Путин беше предшествано от доклад на независимата международна комисия за Украйна.

Нейните изводи са, че руската армия е извършила многобройни военни престъпления и нарушения на хуманитарното право.

В доклада на комисията се съдържат свидетелства на потърпевши и на очевидци, подкрепени с фотодокументи и сателитни снимки, се посочват редица престъпни действия на руската армия.

Освен действията към цивилното население, за престъпление се смята и умишленото разрушаване на критична гражданска инфраструктура.

„Комисията заключи, че руските власти са извършили многобройни нарушения на международното хуманитарно право и международното право за правата на човека, в допълнение към широк спектър от военни престъпления, включително военнопрестъпление на прекомерна смърт, нараняване или щети, умишлени убийства, изтезания, нечовешко отношение, незаконно лишаване от свобода, изнасилване, както и незаконно прехвърляне и депортиране“, заяви Ерик Моуз, председател на независимата международна комисия за Украйна.