Два от най-големите британски мобилни оператори няма да предлагат новите 5G смартфони на китайския производител „Хуауей”, след като САЩ обявиха, че ще отрежат достъпа на компанията до ключови услуги и компоненти, съобщава „Файненшъл Таймс”. Телекоми и в други части на света вече странят от устройствата на втория най-голям производител в глобален мащаб.

„Водафон” и ЕЕ (част от „Бритиш Телеком”) обявиха, че смартфоните на „Хуауей” няма да бъдат част от стартовото портфолио на мрежите им от ново поколение. „Водафон” се оправдаха със забавен процес на сертифициране, а ЕЕ, които днес първи пускат 5G на Острова, посочиха, че, с оглед ситуацията, „липсва сигурност”, която операторът очаква, за да може да предлага „умните” телефони с дългосрочни договори на потребителите си.

Функциониращата вече мрежа използва и оборудване на „Хуауей”, като към момента няма решение то да излиза от експлоатация. Представител на ЕЕ обаче призна, че има „неясноти” и по този въпрос.

Два от големите японски мобилни оператори – „СофтБанк” и КДДИ, също решиха да не предлагат нов смартфон на китайската марка, който трябваше да дебютира на местния пазар. Най-големият японски телеком – „НТТ ДоКоМо”, също обмисля подобни мерки.