„Сред протестиращите на площад „Таксим” в Истанбул вече са се появили мними групи, които се държат по-различно от мнозинството демонстранти, мирно настроени. Турците, с които говорихме, ни казаха, че се прави опит за промяна на лицето на протеста”. Това разказа кореспондентът на bTV в Турция Мариана Векилска след тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Истанбул и Анкара миналата вечер.

По думите й вече се появява мнението, че се прокарва път за доказване на тезата на премиера Реджеп Ердоган, изразена в реч пред парламента във вторник, че протестиращите са хулигани, които дори не знаят къде се намира парк „Гези”.

Впечатление е направило присъствието на много медии, включително на държавната телевизия, във вторник вечерта, когато именно малки, по-агресивни групички, започнали да замерват служителите на реда с камъни.

Мариана Векилска разказа още, че като цяло протестиращите в Истанбул са мирно настроени – стоят на площада, говорят си, прегръщат се, целуват се – отстояват исканията си мирно. Самите те обаче вчера са знаели, че ситуацията ще бъде различна след острата реч на Ердоган, които не иска да чуе гласа на тези 50%, които не са гласували за него.

„Обгазяването е страхотно физическо и психическо изпитание. От всичко посоки летят бомбички, ти си заклещен и няма накъде да бягаш. Хората са с очила, маски, противогази.
Ердоган не иска да чуе тези хора. Това са интелигентни хора, които казаха, че не искат да се бият, просто да бъдат чути”, описа миналата вечер кореспондентът на bTV.

Тя допълни, че все още няма потвърдена информация за организирани контра протести на поддръжници на турския премиер, който във вторник ги призова да се приберат по домовете си – може би заради притеснение от гражданска война.

Сред хората обаче се прокрадва друг страх – от реваншизма на работните им места, който вече е започнал в държавните предприятия. Затова и част от тях отказват да застанат пред телевизионните камери, дори и пред тези на българска медия.

Интересен факт е и това, че по моста над Босфора такса в посока азиатската част на града няма. За връщане обратно обаче трябва да се заплати.

Мариана Векилска каза още, че протестите вече се отразяват от повече телевизии, но като фактология, нещо, което се случва, без анализи, коментари и ярки лица. Натискът върху тях обаче идва не само отгоре от властта, а и отдолу – от хората.

Солидарността между турците е изиграла и основна роля по казуса с телевизия NTV, която даваше научнопопулярен филм за пингвините, докато на „Таксим” властваше насилието. Гражданите прели да купуват стоките, които произвеждал холдингът на собственика на медията.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция