Испанското правителство ще изпрати конвои, пренасящи ваксини срещу COVID-19 и храни, до районите в Централна Испания, които бяха откъснати от света от снежната буря "Филомена", съобщи транспортният министър Хосе Луис Абалос, цитиран от Ройтерс.

В района на Мадрид спасители помогнаха на 1500 души, заседнали в снега с колите си, а полицията се намеси, за да спре масов бой със снежни топки, след като властите призоваха гражданите да си седят у дома.

Метеоролози предупреждават за опасно време през следващите дни, когато температурите ще паднат до минус 10 градуса.

Снимка: БГНЕС / EPA

Най-голямото летище продължава да е затворено и по информация на оператора ще поднови работа най-рано днес следобед, когато полетите ще бъдат възстановени постепенно. Изпратени са войници, за да почистят пистите от сняг.

Заради последиците от бурята, на летище Мадрид – Барахас са отменени около 100 полета за днес, а вчера бяха отменени 381 полета, като около 20 са били пренасочени към други летища. В момента на терминал 1 и терминал 4 остават блокирани около 600 пътници. Те получават  топли напитки и одеяла. На пътниците е било предложено да бъдат настанени в хотели, но те са предпочели да изчакат на летището.

Снимка: БГНЕС / EPA

Около 20 000 км от пътната мрежа в Централна Испания бяха засегнати от бурята. Според правителството, движението по над 700 пътища в страната тази сутрин остава спряно или нарушено, а влаковете от и до Мадрид са отменени до днес следобед.

Трийсет и шест годишна жена роди вчера в линейка в Мадрид, тъй като заради лошата пътна обстановка не е имало как да бъде откарана в болница.

Снимка: БГНЕС / EPA

Мъж и жена се удавиха вчера край Малага, след като колата им е била отнесена от придошла река. Двама бездомници починаха от хипотермия в Мадрид и Калатаюд, съобщиха властите.

Снимка: БГНЕС / EPA

Испанските власти днес се надпреварват с времето, за да почистят столицата Мадрид и други части от страната от снега, преди настъпването на прогнозирано безпрецедентно застудяване. 

Историческите снеговалежи, натрупали няколко десетки сантиметра снежна покривка, парализираха и комуникационните линии.