Властите в руския град Екатеринбург съобщиха за възможна епидемия от ХИВ. С вируса на СПИН е заразен всеки петдесети жител на уралския град, пише в. „Новая газета”.

От общо 26 693 случая, 52% са на заразени при венозна употреба на наркотици. 774 от тях са деца, чиито майки или не са знаели че са болни, или са отричали да имат такъв вирус.

Епидемията не е обявена официално, но тя е започнала „условно” още преди пет години, когато за първи път е регистрирана заболеваемост над средното ниво.

Според кмета на града Евгений Ройзман пък за епидемията се знае още от 17 години и тя се дължи на масовата наркомания. Ройзман е основател на фондацията "Град без наркотици", посочва всекидневникът.

В средата на 2016 г. общият брой на заразените с ХИВ в Русия достигна 1 062 476 души.

В момента почти 1% от жителите на Русия са заразени с ХИВ, а във възрастовата група от 30 до 40 години – 2,5%, твърди Вадим Покровски от Федералния методически център за профилактика и борба със СПИН. Около 220 000 души вече са починали от вируса, а на 500 000 още не е поставена диагноза. 

Възможно е обаче официалните числа да имат от 50 до 80% разлика с реалната ситуация и заразените  в Русия всъщност да достигат до 3% от населението, добавя експертът.