Компанията „Дженерал мотърс” прекратява дейността си във Венецуела, тъй като активите ѝ там са били иззети от властите, предаде Ройтерс.

„Вчера заводът на Джи Ем Ви беше неочаквано отнет от властите, като бе попречено на нормалната работа. Освен това други активи на компанията, като автомобили, бяха незаконно отнети от нейните обекти”, заяви венецуелското поделение на „Дженерал мотърс” „Дженерал мотърс венесолана” (Джи Ем Ви, GMV).

„Дженерал мотърс” ще продължи да осигурява сервизно обслужване и части за клиентите си чрез своите оторизирани дилъри.

Същевременно стана ясно, че изпитващото финансови затруднения социалистическо правителство на венецуелския президент Николас Мадуро е дарило 500 хил. долара за церемонията по официалното встъпване в длъжност на американския му колега Доналд Тръмп.

Това сочат данните на Комитета по встъпване в длъжност, цитирани от Асошиейтед прес.

Според информацията, която е предоставена на Федералната избирателна комисия на САЩ, „Ситго петролеум” – американското поделение на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА, е един от най-големите корпоративни дарители за проявите около церемонията.

Дарението е по-голямо от това на някои американски корпоративни гиганти, сред които „Пепси” (250 хил. долара), „Уолмарт” (150 хил. долара) и „Върайзън” (100 хил. долара) и е равно с това на „Джей Пи Морган Чейс” и „Ексън”, всяка от които е дарила по половин милион долара.

По-голяма е сумата, предоставена от „Банк ъв Америка” – 1 млн. долара.

Общо набраните средства за празничните прояви около встъпването в длъжност възлизат на рекордните 106,7 млн. долара, сочат данните на властите, цитирани от Ройтерс.

Използвани са материали на БТА