Президентът Румен Радев ще се срещне днес с руския си колега Владимир Путин в Сочи. Това ще бъде първата официална среща на двамата президенти.

Радев ще бъде посрещнат от Путин в резиденцията на руския държавен глава "Бочаров ручей". Двамата ще имат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете делегации.

Очаква се сред темите на срещата да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

Вчера българският държавен глава разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, определяйки срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

В изказването на Радев пред руския премиер имаше два основни акцента – призив България и Русия да работят за директни доставки на руски газ за Европа през Черно море до българското крайбрежие, както и коментар, че съживяването на проекта за АЕЦ „Белене” предполага и руско участие.