Преки доставки на руски газ през Черно море. Това поиска президентът Румен Радев в Москва. Той постави въпроса за "български поток" на среща с премиера Дмитрий Медведев.

Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за Европейския съюз, затова и аз се надявам нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, заяви президентът Румен Радев.

Темата за бъдещи разговори с правителството потвърди и премиерът Медведев.

В публикувано отново днес интервю за „Комерсант” държавният глава лансира идеята за „Български поток” с мотива, че това ще е най-прекия път за синьото гориво към Европа. Директните доставки на руски газ бяха част от проекта "Южен поток", който Москва изостави през 2014 г., след като стана ясно, че ЕС няма да позволи строителство на газопровода в нарушение на Третия енергиен пакет.

Снимка: Президентство

„За нас тази среща е изключително важна, защото тя възстановява диалога между нашите две страни на най-високо равнище. Диалог, прекъснат от години”, подчерта още в началото на изказването си Радев. И допълни: „Нашите отношения не се базират само на търговско-икономическия интерес.

Той коментира пред Медведев и възобновяването на проекта за АЕЦ „Белене”, като уточни за домакините: „Вие ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие”.

„Българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия, вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ „Белене”, а то предполага и руско участие”, заяви президентът.

Руският премиер посочи, че двата народа имат силна връзка, приятелство и духовна близост, но има какво да се свърши на високо ниво – особено по отношение на спадналия през последните години стокооборот.

След срещата стана ясно, че ще има активизиране на двустранните отношения най-вече в сферата на енергийните проекти, а премиерът Бойко Борисов ще отиде скоро в Русия.

В навечерието на 24 май тази вечер президентът Радев ще посети Болшой театър и ще се срещне на прием в посолството с български и руски културни дейци, а утре в Сочи – с Путин.