Ще се разрасне ли конфликтът между „Хизбула“ и Израел, след като беше извършен удар в Бейрут – това зависи от отговора на Ливан, коментира специално за bTV арабистът Владимир Чуков пред Виктория Петрова.     

По думите му след тази атака нито Хайфа, нито Тел Авив са безопасно място.

„Една от червените линии за израелския удар беше Бейрут. Особено южното предградие, където беше нанесен ударът. Той е бил прецизен и с дрон“, обясни Чуков.

Според него няма да се стигне до война от широк мащаб.

„Нито една от страните не желае това да се случи. Дали ще има паралелна реакция и доколко ще е прецизна – не мога да кажа. Преди пет години имаше подобна операция на Израел с дрон, който влиза в южното предградие на Бейрут, наблюдават заседание на „Хизбула“ и стрелят с ракета. Това не е прецедент“, добави той.

 

„Говори се за невероятно технологично превъзходство на Израел в това отношение, но когато се разхвърчат ракетите – не знаете какво ще се случи“, каза още арабистът.

Според неофициални данни от израелски дрон е убит Фуад Шукар, ръководител на подразделение ракетни войски на „Хизбула“, посочват от МВнР.

Загинали са двама негови сътрудници. Ранени са около 20 души, включително деца, които са били в поразения жилищен блок.

Той е отговорен за атаката в израелското градче Маждал Хамс преди няколко дни, при което загинаха 12 деца и младежи на футболно игрище.