Остатъците от нечий сапун могат да спасят човешки живот. Доказва го 24-годишен американец, който рециклира сапун изхвърлен от хотелите и прави нов. Него пък дарява на болници, училища и бедни семейства. 

Всичко започва преди 4 години, когато студентът по екология от Пенсилвания Самир Лакхани отива доброволец в Камбоджа.

„Спомням си много ясно една ситуация, на която станах свидетел. Една майка къпеше своя новороден син в леген, пълен с вода и прах за пране, търкайки кожата му с праха, който както знаем, е токсичен”, разказва младият мъж.

В страната сапунът е скъп, защото е вносна стока. Той струва толкова, колкото са дневните доходи на цяло едно семейство. И затова те не си купуват сапун, приоритет са други неща като храна и стоки от първа необходимост.
Едно от основните пера в камбоджанската икономика е туризмът. Годишно страната посещават над 2 млн. туристи. И Самир решава да се възползва от това.

„Когато се върнах в пансиона в Камбоджа, където бях отседнал, осъзнах че собствениците на хотели и къщи за настаняване подменят сапуна всеки ден. След като гостите напуснат своите стаи, на боклука се изхвърля напълно годен за използване сапун. Така че моята мисия трябваше да бъде да събирам тези сапуни, те да бъдат стерилизирани и да се превърнат отново в чисто нови, годни за употреба”, обяснява Самир.

Мисията е успешна и в Лаос, Непал, Руанда и Танзания.
Усилията на Самир го превръщат в един от десетимата номинирани за наградата за геройство на Си Ен Ен през 2017 г.