Джош Роси е професионален фотограф, който живее и работи в Съединените щати. В средата на тази година той организира специална фотосесия, с която сбъдна мечтата на шест тежко болни деца, превръщайки ги в супергерои от комикс сагата „Лигата на справедливостта“.

„Посланието зад проекта беше, че нашите слабости всъщност ни правят силни. Сега в медиите – по телевизията и в социалната мрежа, винаги децата с онкозаболявания са показвани като страдащи и на легло, а аз исках някак си да преобърна тази представа“, каза Роси за bTV.

Снимка: bTV

„Принципът, по който решихме всяко едно дете да бъде определен персонаж, беше то и супергероят да имат нещо общо“, обясни той Роси.

Така 9-годишният Тийгън Пети, който има синдром на хипопластичното ляво сърце, става Супермен. „Тийгън има половин сърце и това е неговото слабо място. Супермен също има слабост – това е криптонитът“, обясни фотографът.

Двегодишният Матаезе, който има рядък вид левкемия, се превръща в Аквамен; 7-годишният Зейдън, който страда от синдрома на дефицит на вниманието и хиперкативност, става Светкавицата; а 5-годишният Саймън, който се бори с форма на раково заболяване на нервната система, е Батман; петгодишният Кейдън, който е с две протези на краката, е Киборг, а страдащата от рак на окото Софи се превръща в Жената чудо.

„Жена ми Роксана, която продуцираше фотосесията, реши, че вместо да ходи в болниците, за да намери герои за снимките, ще ги потърси чрез „Фейсбук“, разказа фотографът.

Джош отпечатва снимките на децата на киноафиши и им ги изпраща.

„Мисля, че това е една от най-великите идеи, която някога е хрумвала на някого, защото заснетото вдъхнови много хора, вижда се емоцията на детските лица и колко много им е вдъхнало сили това да видят себе си по този начин на киноафиш“, сподели той.