Китайските ваксини за COVID-19 не са достатъчно ефективни и вероятно ще трябва да се поставят в по-големи дози или комбинирани с други препарати, коментира директорът на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

По думите му Китай и още 60 държави, в които са одобрени китайските препарати, ще трябва да преправят ваксинационните си програми. Някои от промените могат да бъдат смяна на дозата препарат, бройката инжекции и дори времето между отделните дози.

В същото време Гао похвали възможностите на иРНК ваксините – тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. И двата препарати не са одобрени на територията на Китай.

По-късно след тези изказвания Гао уточни, че не е бил правилно разбран от медиите.

„Подобрението на препаратите и тяхната ефикасност трябва да бъде основна цел на учените по цял свят“, каза той.

Според данните в Бразилия, където се поставя ваксината „КоронаВак“, произведена от китайската компания „Синовак“, ефективността на препарата е малко над 50%. За сравнение – тези на „Пфайзер“ и „Модерна“ дават 90% ефективност при изследване на резултатите от ваксинационните програми по света.

От Обединените арабски емирства коментираха, че ваксината на китайската компания „Синофарм“ понякога се налага да се поставя в три дози, защото някои пациенти „просто нямали имунен отговор“ след двете дози.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!