В Париж приключи срещата при закрити врата на малайзийски експерти с френски експерти относно разследването на изчезналия преди година и половина малайзийски Боинг 777, предаде ТАСС.

Срещата продължи два часа и дискусиите са били ръководени от френски съдия следовател, отговарящ за терористични случаи. Той разследва от френска страна случая с изчезналия самолет. Името му не се съобщава.

След срещата официално изявление не беше направено, но според френската телевизия Бе Еф Ем юристът е казал пред участниците в разговорите, че френското следствие отдава приоритет на версия за преднамерено похищение на самолета.

Малайзийският екип, дошъл днес в Париж, беше съставен от експерти и от представители на съдебните власти. Той беше ръководен от генералния директор на малайзийското Управление за гражданска авиация Азхарудин Абдул Рахман. От френска страна имаше жандармеристи и експерти от Бюрото за анализи и разследвания - агенцията на Франция, разследваща самолетни катастрофи.

Срещата се състоя пет дни, след като фрагмент от крилото на самолет Боинг 777 беше открит на френския остров Реюнион.

Отломката вече е доставена във военно-изследователски комплекс край Тулуза и от сряда ще е обект на анализи. Те ще покажат дали това е отломка от самолета, изчезнал на 8 март на път от Куала Лумпур за Пекин с 239 души пътници и екипаж.

Същевременно учен от университета в Кьолн в Германия твърди, че ракообразните, които са се закачили по отломката, намерена на остров Реюнион, може да дадат отговор на въпроса откъде е доплавала тя до мястото, на което беше открита, предаде Франс прес.

Експертът Ханс-Георг Хербиг казва, че е идентифицирал ракообразните от снимките на отломката, разпространени в медиите. Според него ракообразните били от вида Lepas anatifera, срещащ се в морски зони югозападно от Австралия, където бяха съсредоточени издирванията на самолета през пролетта на 2014 г.

Самолетът Боинг777 на Малайзийските авиолинии изчезна на 8 март 2014 година на път от Куала Лумпур за Пекин. На борда му имаше 239 души. В издирването се включиха военни кораби и самолети от Австралия, Малайзия, Китай и още няколко съседни държави, но без никакъв резултат.