Президентът на Венецуела Николас Мадуро връчи копия на сабята на националния герой на страната Симон Боливар на венецуелските чиновници и военни, на които САЩ наложиха вчера санкции, предаде ТАСС. Церемонията бе излъчена по местна телевизия.

Мадуро нарече подаръците "израз на морална подкрепа" за онези, които са "пострадали от нападките на правителството на САЩ". "Наглото правителство на САЩ опита да ги накаже за верността им към боливарската революция", каза Мадуро и добави, че тези санкции са "незаконни".

Същевременно венецуелската прокуратура съобщи за втори загинал в първия ден от общонационалната стачка в знак на протест срещу плановете на президента за свикване на Учредително събрание, което да пренапише венецуелската конституция, предаде Франс прес.

Вчера бе съобщено за една жертва - 30-годишен мъж, починал по време на протест в град Ехида в щата Мерида в северозападната част на страната. Сега прокуратурата съобщава за починал 16-годишен младеж по време на протест в столицата Каракас. Така загиналите по време на антиправителствените протести вече са 105.

Протестите продължават повече от три месеца.