Във Великобритания започват тестове на ваксина срещу COVID-19.

Правителството на Великобритания ще инвестира 41 милиона паунда в два паралелни проекта за изработване на ваксина срещу коронавируса.

Единият е на „Имперуъл колидж“ в Лондон, а екипът на проф. Сара Гилбърт от Оксфорд ще започне да изпробва ваксината си върху доброволци от днес.

Институтът „Дженър“ започна работа веднага, след като през януари генетичният код на коронавируса стана достъпен за учените. Те се надяват, че с помощта му ще успеят да „научат“ имунната система как да се бори с истинската болест преди заразяване.

Ваксината ще бъде тествана на около 500 доброволци до средата на май.

„След което ще се работи с медицинската промишленост във Великобритания и в международен план, така че да започне масово произвеждане на ваксина. Това е част и от усилията, които нашият премиер съобщи преди месец за отпускането на още 210 милиона паунда за международния фонд за намиране на ваксина“, обяви британският министър на бизнеса и индустрията Алок Шарма.

Въпреки че доставката на огромна поръчка за предпазни екипи за медиците от Турция са факт, в страната назрява все по-голямо недоволството на здравните работници от мерките за тяхната безопасност. В болниците в момента се лекуват над 20 000 пациенти с коронавирус.

Статистиката за първите седмици на април отчита рекорден брой на смъртните случаи за последните 20 години.

Експертите по здравен анализ опитват да разберат причините за това нарастване и да препоръчат мерки за предотвратяването им.