Британската министърка на вътрешните работи Прити Пател заяви, че е забранила палестинската екстремистка групировка „Хамас“ на територията на страната, съобщи Ройтерс.

"Хамас има значителни възможности за извършване на терористични нападения, включително достъп до множество и усъвършенствани оръжия, както и обекти за обучение на терористи", подчерта Пател. "Затова днес взех мерки да забраня Хамас изцяло".

Организацията ще бъде забранена по силата на британския закон за борба с тероризма. Отсега нататък всички на територията на Великобритания, които изразяват подкрепа за „Хамас“, издигат знамето на организацията или организират нейни срещи, извършват нарушение на британските закони, уточни вътрешното министерство.

Очаква се Пател да представи промените пред парламента следващата седмица.

Организацията „Хамас“ е основана през 1987 г., като има политическо и военно крило. Тя се противопоставя на съществуването на Израел и на мирните преговори, като вместо това иска "въоръжена съпротива" срещу израелската окупация на палестински територии. Досега във Великобритания бе забранено само военното й крило, "Бригадите Изедин ал Касам".

Представителят на Хамас Сами абу Зухри заяви, че британското решение показва "абсолютно пристрастие в полза на израелската окупация и представлява подчиняване на израелското изнудване и диктати".

"Съпротивата срещу окупацията чрез всички възможни средства, включително въоръжена борба, е право, дадено на подложените на окупация, според международните закони", добави организацията в отделно изявление.

Израелският премиер Нафтали Бенет приветства решението в „Туитър“, като заяви, че "простичко казано, „Хамас“ е терористична организация. "Политическото й крило" улеснява военната дейност".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!