Тази неделя рубриката "Роуминг" започва с една песен. Известният арабски хит от близкото минало на египтянина Амр Диаб "Тамаали Маак", в превод "Винаги с теб", изпълнена от известния израелски актьор Тсахи Халеви.

Изпълнението на тази песен е доста символично за примирието, което постигнаха Израел и "Хамас". Примирие, в което има и българска следа – българинът Мирослав Зафиров, който работи в представителството на ООН за Близкоизточния мирен процес и от години осъществява връзката на ООН с "Хамас" и другите палестински организации, както и с израелската държавна машина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм завършил история на Близкия изток и от доста години вече работя в Близкия изток. Първоначално като дипломат във МВнР, а последните седем години като служител на ООН“, разказа Зафиров в „120 минути“.

За да бъде постигнато трудното примирие, според него, „надделя инатът на посредниците“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стъпихме на отсъствието на желание и от двете страни да водят преговори. Условията и бъдещето на това примирие, тепърва се обсъждат и в ход са преговорите между различните страни на терен“, казва Зафиров, който споделя, че е говорил с „Хамас“ всеки ден, а през последните 72 часа заедно с специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Венесланд „буквално са пребивавали в офиса зад граница“ на групировката.

„Целта на тези усилия и инат да говорите с тях в тези критични моменти, да спорите с тях“, обясни Зафиров.

Според него това е било изключително важно „в последните часове на ескалация, за да бъде казано ясно кои са линиите, които не трябва да бъдат преминавани“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хамас“ като че си позволи да протегне ръка и се опита да наложи влияние сред населението в Източен Ерусалим и немалка част от Западния бряг и значителна част от ключови точки в самия Израел сред арабското население, бяха „червените линии“, които Израел изключително категорично не желае да преговаря. От друга страна „Хамас“ постави условие израелските сили за сигурност да престанат с агресивното си поведение спрямо палестинците в Източен Ерусалим. Това са двете неща, в които двете страни се бяха втренчили и за които и до този момент не искат да преговарят“, разкри Зафиров.

„Ако това споразумение бъде нарушено, тогава щяхме да навлезем в една доста опустошителна война, която щеше да надхвърли това, което си спомняме от 2014 г.“, сподели дипломатът.

„Този възел не е развързан. Той си седи завързан от много години и аз малко се страхувам, че той малко става неспособен да се развърже. И аз не съм убеден, че това ще е последната ескалация, която ще видим. Може би няма да се случи сега, може да не се случи близките месеци, но тя рано или късно ще се повтори“, прогнозира Мирослав.

Снимка: btvnovinite.bg

„Налице е формула, по която и двете страни – не говоря за „Хамас“, а за палестинския политически елит и Израел са готови да седнат на масата и да водят преговори в рамките на параметри, които са вече известни на посредниците. Има такива, които ще бъдат предоговорени. Ние непрекъснато мислим как да постъпим следващия път и честно да Ви кажа дори държави с много по-големи посреднически способности, мисля, че беше на ръба да каже, че не може да се справи. Всички посредници трябва да бъдат поздравени“, коментира дипломатът.

„Не мога да кажа дали ми помага това, че съм българин. По-скоро помагам ми това, че човек се опитва да остане нормален. Да Ви кажа – не винаги е много лесно. Напрежението е много голямо, особено в такива моменти, тъй като и в двете страни са много изискващи. Може би, това е голяма спекулация, но може би това, което ги обединява – мисля, че и израелците, и палестинците, и българите сме  изключително инатливи, когато искаме да сме инатливи. Може би това помага много“, казва Мирослав.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че не е сигурен, че разбира двете страни в конфликта, макар че през последните години много хора са направили кариера, твърдейки че разбират „Хамас“ и Израел.

„Това, което се случва в Израел, в Палестина, в самата организация „Хамас“ е много трудно (да се разбере), особено ако не си от тая махала“, коментира Мирослав.

Докато социалните и икономически проблеми в Газа не бъдат решени, цикличността на насилието няма да спре, прогнозира дипломатът.

След дългия маратон за нашият дипломат няма да има почивка. В понеделник му предстои среща с една от делегациите, а след това кръг от преговори по примирието.

Вижте целия разговор във видеото.