През последните две седмици водеща международна новина във всички емисии беше конфликтът в Израел. Зад новинарските заглавия обаче стояха заложени на карта стотици животи. Напрежението нарастваше с всеки ден и този път като че ли ракетните обстрели нямаха край.

Всичко това на живо проследиха и показаха на зрителите специалните пратеници на bTV – Десислава Ризова и оператора Иван Филчев.

Двамата прекараха в Израел седмица, където заснеха филма „Войната на свещената земя“.

„Аз съм ходила на много места, където хората се бият, но когато падат ракети е малко по-различно, защото не знаеш къде ще падне. Но това, което спасява ситуацията на територията на Израел, е този противоракетен щит, който реално ги лови във въздуха, както навремето ловяхме снежинки, и падат много малка част“, разказа Ризова в „Тази неделя“.

Заедно с местните двамата журналисти преживяха ужаса на войната – при ракетен обстрел времето за реакция, т.е. скриването в бомбоубежище, е малко. В районите, които са най-близо до Газа – 15 секунди, в по-отдалечените – 40-50 секунди, разказа Ризова.

Тя и Филчев посетиха квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим, откъдето тръгва конфликтът. Срещнаха се и с наши сънародници, чиято общност наброява около 50 хиляди души.

„Войната на свещената земя“ гледайте в „bTV Репортерите“ в неделя след централната емисия новини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!