Обединеното кралство влиза в нова 4-седмична национална карантина. 

След като Великобритания премина психологическата граница от 1 млн. регистрирани случая на коронавирус от началото на пандемията, а средно на ден има по около 20 000 новозаразени, от четвъртък – 5 ноември, Англия ще влезе в общонационална карантина.

Магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, пъбовете, баровете и ресторантите се затварят до 2 декември. Заведенията ще могат да продължат единствено да предлагат храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете.

Въпреки това училищата и другите образователни институции остават отворени.

Дейността си засега ще продължат парламентът и съдилищата.

На хората се препоръчва да останат в къщи колкото е възможно повече, но ще им бъде позволено да напускат домовете си за образование, медицински прегледи и да пазаруват за стоки от първа необходимост.

Тези, за които е наложително, ще могат да продължат да ходят на работа. Ще бъдат разрешени и упражнения на открито за членове на едно и също домакинство. Важно е да се отбележи, че властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията на своята територия и те са различни от тези в Англия.

Борис Джонсън насрочи изненадващо пресконференцията си в съботната вечер, след като в началото на деня изтекла информация от правителствен източник разкри, че новите мерки ще бъдат обявени в понеделник. След като от Даунинг стрийт отлагаха пресконференцията три пъти в рамките на няколко часа, се появиха спекулации, че премиерът се готви да подаде оставка. Когато най-сетне застана пред камерите, това не се случи, но коментаторите са категорични, че следващите седмици няма да бъдат никак лесни за правителството в Лондон, което се изправя пред нарастващо недоволство.

Представители на различни браншови организации вече изразиха притесненията си, че ограниченията ще нанесат опустошителен удар върху икономиката с неясни последствия за съдбите на хората. Последните седмици в английската столица имаше масови протести на хора, които не бяха съгласни с ограниченията.