Великобритания е в национален траур заради смъртта на съпруга на Кралица Елизабет II.  Монархията почете херцога на Единбург с 41 топовни салюта.

Минути мълчание ще бъдат съблюдавани преди мачовете на футболната Висша лига в страната. Още от петък вечерта камбаните на Уестминстърското абатство, където се състоя венчавката на кралската двойка през 1947 година, биха 99 пъти - по един път на минута в памет на 99-годишния принц. Портретът на Единбургския херцог, с датите 1921-2021, могат да се видят навсякъде. Минувачите на знаковия „Пикадили съркъс“ спират в минута мълчание и пред него, за да отдадат почит на паметта на принца.

От Лондонската кула до двореца в Единбург, от Гибралтар до корабите на Кралския военноморски флот, в който принц Филип служи по време на Втората световна война, точно в 12 ч., с 41 топовни изстрела, по един в минута, беше отдадена почит на херцога.

Принцеса Ан и принцовете Чарлз, Андрю и Едуард, четирите деца на Кралица Елизабет II и принц Филип, разказаха емоционални спомени за баща си.

"Енергията, с която подкрепяше майка ми, беше изумителна, и по някакъв необикновен начин успя да го съхрани толкова дълго. Това, което направи, ми се струва удивително постижение", каза принцът на Уелс, принц Чарлз.

"Той се отнасяше към всички като личности и им отдаде уважението, което смяташе, че те заслужават като индивидуалност", заяви кралската принцеса Ан.

Погребението на принц Филип ще бъде на 17 април в 15 ч. местно време в катедралата "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, съобщи Бъкингамският дворец. Тленните му останки ще останат в замъка Уиндзор, преди опелото му в параклиса "Сейнт Джордж".

Във времена на пандемия на гражданите не се препоръчва да се събират пред кралските резиденции, а вместо цветя, е отправен призив да направят дарение в полза на някоя  от благотворителните организации, на които принц Филип беше патрон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!