„Той беше изключителен човек. Дори на 99 беше неуморим“. С тези думи американският президент Джо Байдън описва почналия принц Филип.

Държавни глави и монарси от целия свят изказват своите съболезнования на за загубата на кралицата и Великобритания. Мнозина световни лидери споделиха своите спомени за преживяванията си и впечатлението, което е оставил в тях принцът.

Американският президент Джо Байдън отбелязва забележителната военна служба на принца по време на Втората световна война и многобройните му ангажименти към благотворителни и екологични каузи.

Барак Обама нарича принц Филип „изключителен човек, който помагаше, осигурявайки непоколебимо лидерство и пътеводна мъдрост“.

Шведският крал Карл Густав споделя, че е загубил „голям семеен приятел, с когото е имал изключително ценна връзка“. Известно е, че приятелството между двамата е започнало по време на съвместно плаване край бреговете на Англия.

Белгийският монарх Филип и съпругата му Матилда споделят, че винаги ще помнят „топлите срещи с неговата жизнена личност“.

Не по-малко емоционална е реакцията на семейството на испанския крал Фелипе Шести, които наричат починали херцог на Единбург „чичо Филип“.

„Той е представител на поколение, което няма никого повече да видим. Той беше непоколебим мъж, на когото можеш да разчиташ, винаги до своята кралица“, заяви австралийският премиер Скот Морисън.

Новозеландския премиер Джасинда Ардерн отбелязва, че „хиляди млади хора са преодолели променящи живота предизвикателства“ благодарение на неговата награда, която е целяла да окуражи младежите да променят света.

Индийският премиер Наренда Моди също хвали принц Филип за „многобройните му инициативи в полза на обществото“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!