Цяла Великобритания и държавите от Общността на нациите - бившата Британска общност, скърбят за принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина в петък на 99 годишна възраст. 

Великобритания е в траур, който ще продължи поне следващите осем дни. Точно на обяд британско време с 41 топовни салюта, по един на всяка минута, ще отдаде почест на херцога на Единбург.

Салюти ще има в Лондон, Единбург, Кардиф и Белфаст, в Гибралтар и от военни кораби в морето. Оръдейни залпове бяха произведени и в Австралия.

След като през вчерашния ден стотици хора започнаха да се стичат към Бъкингамския дворец и замъка Уиндзор, за да почетат паметта на принца, правителството призова да се спазват мерките за социална дистанция и британците да не се събират пред кралските резиденции.

На официалния сайт на британската монархия е създадена онлайн книга за съболезнования, а молбата на семейството е вместо с цветя хората да изкажат съчувствието си към кралското семейство като подкрепят с дарения благотворителни каузи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!