Във Великобритания беше внесен проектозакон за справяне с проблема с незаконната сеч и защитата на дъждовните гори. Това ще се случва чрез подобряване на веригата на доставките на големите бизнеси. Едно от предложените решения е забрана за продажбата на продукти в супермаркетите, произведени на територии, засегнати от незаконна сеч.

С новите промени големите бизнеси в Обединеното кралство ще трябва да бъдат прозрачни за произхода на суровини като соя, какао и палмово масло и неговото съответствие с местните екологични закони в страната на производство. На нарушителите ще бъдат налагани глоби от Департамента за околна среда, храни и стопанство.

Действията на Великобритания са повлияни от проучвания, проведени сред потребителите от Световния фонд за природата (WWF). Мнозинството от запитаните настояват за държавна намеса в борбата с климатичните промени и регулации на производството в тази насока.

Друг фактор е и че британците ще бъдат домакини на предстоящата среща на ООН за обсъждане на глобалния климат, известна като COP26. С новия закон те могат да дадат добър пример за справяне с глобалното затопляне, коментират анализатори за „Блумбърг“. 

Снимка: Getty Images

Обезлесяването е сериозен екологичен проблем, защото допринася за отделянето на около 11% от парниковите газове в атмосферата, сочат данни на „Гардиън“. В някои страни то е с цел освобождаване на територия за обработваема земя и изграждане на ферми. Такава е и политиката на бразилския президент Жаир Болсонаро, например, в подкрепа на развитието на земеделски райони за сметка на Амазноската джунгла.

Предложението за нов закон, обаче, получи и критики. Активисти от неправителствената екологична организация „Грийнпийс“ откриват големи пропуски. Според тях изначало местните закони в страните на производство като Бразилия могат да бъдат в несъответствие с добрите екологични практики.

Снимка: Getty Images

„Освен това не се обръща внимание на факта, че някои производители могат да имат една устойчива линия и да продължават да унищожават гори на друго място, което само измества проблема“, допълва защитникът на горите Елена Полисано.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!