Великобритания ще изгони 23 руски дипломати, след като бившият шпионин Сергей Скрипал беше атакуван с нервнопаралитичен агент на британска територия, обяви премиерът Тереза Мей.

Дипломатите са били идентифицирани като „необявени служители на разузнаването“ и имат седмица да напуснат Острова, каза тя.

Мей оттегли покана, отправена по-рано към руския външен министър Сергей Лавров, и обяви, че кралското семейство и министрите няма да присъства на Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия тази година.

В полунощ изтече крайният срок, даден от Мей на Москва, да обясни как вещество, произведено в СССР, е било използвано при атаката срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Русия отрече да е замесена в инцидента и още вчера даде да се разбере, че няма да отговори, докато не получи проби от въпросното вещество.

Затова днес премиерът свика Съвета за национална сигурност, за да реши как да отговори на Русия.

Сред другите мерки, наложени от Мей с цел да отправят „ясно послание“ към Москва, са отмяна на всички планирани двустранни контакти на високо ниво между двете страни; засилен граничен и митнически контрол на частните полети; замразяване на руски държавни активи, когато има доказателства, че може да се използват за застрашаване на живота или собствеността на британски граждани или пребиваващи на Острова.

Пред парламента премиерът обяви, че Москва „не е дала обяснение“ как веществото е било използвано във Великобритания, като описа руската реакция като „саркастична, презрителна и пренебрежителна“. „Няма друго заключение, освен че руската държава е виновна“ в опита за убийство на Скрипал и дъщеря му, заяви тя.

Лавров обвини Лондон, че си играе на политика и пренебрегва международните споразумения за химическите оръжия, като добави, че Москва би съдействала, ако получи официална молба за изясняване според Конвенцията за химическите оръжия, която дава 10-дневен срок за отговор.

Руското посолство коментира новината за изгонването на 23 дипломати като „неприемлива и нечестна“.

Същевременно руски учен, участвал в разработването на химическия агент, известен като „новичок“, заяви, че именно Москва стои зад атаката.

Снимка: Reuters

„Експериментално бяха произведени много тонове новичок. Само в Русия. Никой в света не знаеше за него. Никой друг не притежаваше този химически агент“, заяви Вил Мирзаянов.

66-годишният Скрипал и 33-годишната Юлия все още са в критично състояние. Те бяха намерени в безсъзнание на пейка на 4 март.