Великобритания и САЩ отложиха за неопределено време преговорите за споразумение за свободна търговия поради ситуацията с коронавируса.

Според британския в. „Телеграф“  дискусиите с участието на стотици политици и експерти по важното двустранно споразумение е трябвало да започнат в края на март и да се проведат последователно в САЩ и Великобритания.

Преговорите, подготовката за които продължава от няколко години, обаче не са започнали, а новата дата за началото на диалога все още не е договорена.

Страните обмислят възможността за провеждане на търговски преговори под формата на видеоконференции, но според редица участници в процеса на преговори такъв диалог „ще бъде по-малко ефективен“.

Правителството на Обединеното кралство очаква, съгласно мнението на експертите, сключването на споразумението със САЩ да увеличи търговията между двете страни с 15,3 млрд. пауда (20 млрд. долара), а пряката полза за икономиката на Обединеното кралство ще бъде 3,4 млрд. британски лири (4,4 млрд. долара).

Сключването на споразумението е възможно, след като Великобритания се оттегли от структурите на Европейския съюз в нощта на 1 февруари, с което сложи край на членството си в Общността, продължило  47 години.

Това  дава възможност на Лондон да сключва търговски сделки по целия свят без ограничения, свързани с членството в ЕС.

САЩ заемат първо място в списъка на търговските партньори на Острова. През 2018 г. търговията с Вашингтон е на стойност 123,5 млрд. британски лири (160 млрд. долара) износ на стоки и услуги. Вносът е на стойност 78 млрд. паунда (101 млрд. долара)