Великобритания и Франция ще проведат разговори относно проблема с мигрантите, преминаващи от континента на Острова, прекосявайки Ламанша. Решението идва след „недопустимо увеличение на броя на преминалите морето от континента“ по думите на имиграционния министър на Обединеното кралство Крис Филип.

„Франция е безопасна държава, затова и споделям гнева и раздразнението на народа. Тази ситуация просто не може да продължи“, коментира той.

Само на 9 август 4 плавателни съда с 65 души на борда са били задържани по данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания. За последните дни броят на опиталите да навлязат в страната надхвърля 500. Водят се разследвания и за помощниците, които организират нелегалното преминаване на Ламанша. 22 от тях вече са в затвора.

„Имаме намерение да върнем възможно най-много мигранти, които са пристигнали“, категоричен е Филип. „Вече има планирани полети за връщане през идните дни“, допълва той.

Обикновено мигрантите са от Афганистан и Близкия Изток. Те се събират в лагери в северния френски град Кале и оттам правят своите опити да прекосят канала в най-тясната му част, най-често с надуваеми лодки.

Франция многократно е искала финансиране от своите съседи, за да се осигурят полицаи и техника, с които властите да разпръскват събралите се мигранти по крайбрежието на страната. През последните години Великобритания е изплатила над 100 милиона паунда. Правителство в Лондон потвърждава информацията, че французите са поискали допълнителни 30 млн. паунда.

Въпреки многократната финансова помощ, от години Франция има затруднения с ефективното справяне с проблема.

Водят се разговори и за сътрудничество между Вътрешното министерство и Министерството на отбраната на Кралството. Британските военноморски сили най-вероятно ще осигурят кораб и хеликоптер за въздушно наблюдение, за да подпомогнат граничните си власти в контрола.