Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1% от човечеството или близо 80 милиона души, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН, представени днес.

Според световната организация около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора „чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни“. Перспективата за тези хора да се върнат в районите си на произход намалява все повече, се допълва в документа.

Снимка: Reuters

„1% от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие“, заяви ръководителят на Комисариата Филипо Гранди. Според него тенденцията се наблюдава от 2012 г., като цифрите растат с всяка година.

Това означава, че има все повече конфликти и насилие по света и има недостатъчни политически решения за прекратяване на кризите. Данните сочат, че преди 10 г. броят на бежанците е възлизал на 40 млн. души.

Гранди смята, че ако международната общност съумее да постигне единство и намери политическа воля и ресурси – половината от световните проблеми с бежанците ще бъдат разрешени.

Снимка: Reuters

В доклада не се говори за „нахлуването“ на пандемията от коронавируса в проблематиката, свързана с бежанците. Но Гранди припомня, че икономическото въздействие от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развитие. Там драматично нараства бедността и пандемията увеличава трудностите на много от бежанците, които не могат да намерят източник на приходи заради наложената карантина в редица страни.

Гранди смята, че въпреки ограниченията и обстоятелствата страните трябва да продължат да предоставят убежище на нуждаещите се.

Той припомня, че COVID-19 успя да спре живота в целия свят, но не успя да спре войните, конфликтите, насилието и дискриминацията.

Снимка: Reuters

Докладът на Върховния комисариат показва, че около 4,2 милиона души са кандидати за убежище, към които се добавят и 3,6 млн. венецуелци, напуснали родината си, които са броени отделно.

„Международната общност е толкова разделена, толкова неспособна да постигне мир, че за жалост ситуацията ще продължи да се влошава и се страхувам, че следващата година ще е още по-лоша от настоящата“, заяви Гранди.

Снимка: Reuters

Само за изминалата 2019 г.  звеното отчита, че има 11-милионно увеличение на бежанците, разселените и кандидатите за убежище. Сред страните с най-голям поток е и Сирия, опустошена от девет години на въоръжен конфликт. Цифрите сочат, че 68% от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.