Един на всеки шест тежки пациента с COVID-19 е неваксинирана бременна жена, сочи проучване във Великобритания.

20 от общо 118 пациенти с коронавирус, които са получили обдишване с кислород чрез апарат ЕМКО между юли и септември, са били бъдещи майки, сочат данните на здравната служба на Острова. От тези 20 жени 19 не са били ваксинирани, а една от тях – само с една доза.

Пациентите, които получават терапия с кислород, често не успяват да се възстановят достатъчно, за да бъдат върнати обратно на стандартен вентилатор за обдишване. При използване на ЕМКО кръвта на пациента се извежда от тялото с помощта на машина, която симулира дейността на белите дробове и сърцето. Тогава от кръвта се премахва натрупания въглероден диоксид, заменя се с кислород и кръвта се връща обратно в тялото на пациента. Лечението с ЕМКО се използва като последен вариант за тежките случаи на COVID-19, когато дробовете са изключително повредени от вируса.

Здравните служби на Острова публикуват данните с надеждата те да убедят бременните жени да се ваксинират. Припомняме, че всички ваксини, които са разрешени за употреба, доказано са безопасни за бременни и кърмещи жени.

„Това е още едно мрачно напомняне, че ваксината за COVID-19 може да спаси вас, бебето ви и вашите близки“, казва акушерката Жаклин Дънкли-Бент от здравната служба.

Данни от други две проучвания сочат, че COVID-19 може да доведе до гестационен диабет при бременните жени, кръвни проблеми и затруднено дишане преди и след раждането. При новородените на майки с COVID-19 се наблюдава затруднено дишане.