Жена, бременна в шестия месец, е починала от COVID-19 на 29 септември. Тя е била приета в пловдивската болница „Св. Георги“ на 15 септември със симптоми на коронавирус.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева уточни, че жената не е имала придружаващи заболявания и не е била ваксинирана срещу COVID. Роднините на жената обвиняват лекарите в небрежност.

Съпругът на починалата жена Йордан Вълков обясни, че симптомите са се появили на 10 септември, вечерта – тя е била с температура.

„Обаждах се на личния лекар, на Спешна помощ – препоръчаха да пие парацетамол. На другия ден поисках да отидем на преглед, защото бременна с температура не е ок, пуснаха ни на есемес код, за да си направи PCR тест, той излезе отрицателен“, уточни мъжът.

Според него други изследвания не са препоръчани. На третия ден се появява кашлица, а температурата е продължавала да бъде висока. Съпругът на починалата жена допълни, че нейният личен лекар я е лекувал по телефона и е отказал преглед.

„На 4-ия ден се обадих на личната лекарка и ѝ казах, че състоянието се влошава, кашлицата е много силна, започват болки от бъбреците към гърба. Отговорът беше – консултирайте се с вашата гинеколожка. Тя ме посъветва да отидем в Спешна помощ“, разказа Йордан.

Личният лекар на починалата жена д-р Ваня Добрева отказа да застане пред камера. По думите ѝ тя е поддържала контакт със съпруга на пациентката си. Потвърди, че е назначила тест за коронавирус и въпреки отрицателния резултат – назначила терапия.

„През цялото време нямаше индикации, че се налага спешна консултация. Аз не съм отказала преглед, те нито са идвали на преглед, нито са настоявали за това. Аз никога не отказвам преглед“, допълни д-р Добрева.

Съпругът на починалата жена добави, че няма да търси правата си по съдебен път, защото вярва, че д-р Добрева е добър специалист, но методиката за лечение на пациент с COVID у нас е грешна.