Европа постепенно затяга мерките срещу COVID-19. Англия обяви тристепенна система за ограничаване на вируса. В Белгия вече има вечерен час, а Чехия затвори ресторантите и въведе дистанционно обучение.

Междувременно президентът Еманюел Макрон обяви новите мерки във Франция. От 17 октомври влиза в сила извънредно здравно положение, което ще важи за цялата територия на страната.

Вечерен час ще бъде въведен в осем района на Франция. Това е опит на френските власти да забави тревожната тенденция за разрастване на епидемията от последните седмици.  

Най-засегнатите френски райони от коронавируса, сред които е и Париж, имат на разположение 48 часа, за да се настроят към новите строгите ограничения.

От събота се налага абсолютна забрана за излизане навън между 21 и 6 ч. сутринта. Глобата за нарушение е 135 евро, а при повторно неспазване на правилата – 1500 евро.

„Ако в продължение на 6 седмици успеем да носим тази колективна отговорност и намалим контактите си, тогава ще можем да махнем ограниченията. Посланието, което отправям тази вечер - имам нужда от всеки един от вас. Имаме нужда помежду си“, заяви Макрон.

През последните дни около са регистрирани около 20 000 нови случая на ден във Франция. Около 46% от леглата в отделенията за реанимация в Париж вече са заети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!