Русия регистрира втората си ваксина срещу COVID-19. В последния етап от клиничните й изпитвания ще участват 40 хиляди доброволци. Рекорден брой заразени за денонощие отчитат Италия, Хърватия и Полша. 

Все по-строги мерки се въвеждат в опит европейските държави да се справят с втората вълна на коронавируса. 

Чехия затвори училищата и баровете за най-малко 3 седмици. С маски на закрито и без заведения ще трябва да живеят и в Нидерландия през следващия месец.

С трудната ситуация се съобразява и папа Франциск.

„Бих искал, както обикновено, да сляза долу и да ви поздравя отблизо. Но с новите правила е по-добре да спазваме дистанция“, заяви Светият отец пред събралите се да го видят.

От понеделник учениците в Северна Ирландия излизат в принудителна двуседмична ваканция. Два часа преди влизането в сила на строгата карантина в Ливърпул, десетки се струпаха край баровете в знак на протест.

До дни ще бъде публикувана и цветната карта за общите европейски критерии за риска от зараза. 

Снимка: btvnovinite.bg

В зелено ще са страните, в които инфектираните за последните две седмици, са под 25 на 100 хиляди население. Там няма да има ограничения за пътуванията. 

Снимка: btvnovinite.bg

В оранжево ще са държавите, в които случаите са до 50 на 100 хиляди или до 4% от изследваните тестове. За пребивавалите в тези зони може да има карантина или да се изисква отрицателен PCR тест. 

Снимка: btvnovinite.bg

В червено ще са тези страни, в които новите случаи са над 50 на 100 хиляди или имат над 4% положителни тестове. За тези дестинации, всяка държава сама ще определя мерките и дали да въвежда забрана за пътуване.