Възможно е маймунската шарка в Европа да е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия, заяви д-р Дейвид Хейман, оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, в интервю за Асошиейтед прес.

По думите му водеща е теорията, че болестта се разпространява при сексуален контакт. „Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване“, коментира Хейман.

До момента са регистрирани повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, сред които Великобритания, Испания, Израел, Франция, Швейцария, Съединените щати и Австралия. В Мадрид вече има 30 потвърдени случая, като се проверяват възможни връзки между неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло около 80 хиляди души на парад.

Според Хейман е малко вероятно болестта да предизвика широко разпространение. Той допълни, че трябва бързо да се проведат изследвания дали маймунската шарка може да се предава от хора без симптоми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!