Израелската отбранителна система прехвана ракети над Тел Авив тази нощ. Сирените за въздушна тревога огласиха града и изплашиха жителите, съобщи Ройтерс.

В небето се видяха проблясъци и се чуха звуци от взривове. На кадрите се чуват викове от бягащи хора.

Бригадите „Ал Касам“, военното крило на „Хамас“, обявиха, че са изстреляли най-големия ракетен обстрел от 44 дни насам по Тел Авив в отговор на атаките срещу цивилни в Газа, пише Jordan News, като се позовава на Al Quds press.

Няма съобщения за ранени или щети, съобщава The Times of Israel.

Видеоклип, споделен в интернет, показва как ракети прелитат над града и задействат алармени сирени. 

 

 

Фрагменти от ракета са паднали в град Холон, южно от Тел Авив. „Хамас“ пое отговорност за обстрела, пише БТА, като се позовава на израелски медии.

Междувременно ударите в Ивицата Газа продължават. Около залез слънце имаше множество взривове над анклава и големи кълба дим. Израел продължава да обстрелва района 6 седмици след началото на войната срещу „Хамас“.

Израелските сили са завзели обширни райони в северната, северозападната и източната част на град Газа, съобщават израелските военни. „Хамас“ и свидетели твърдят, че бойците водят партизанска война в пренаселените северни райони, включително части от Газа и бежанските лагери Джабалия и Бийч.

Междувременно в Газа влезе първата полева болница. А боевете около второ лечебно заведение след частично евакуираната „Ал Шифа“ продължават. Танкове са обградили индонезийската болница „Бейт Лахия“. „Хамас“ казват, че сградата е ударена от артилерийски огън и 12 души са загинали.

В същото време израелската армия разпространи видео, на което твърди, че се вижда как бойци на групировката вкарват двама отвлечени заложници в болница „Ал Шифа“.

А 28 от евакуираните оттам недоносени бебета потеглиха към Египет. Лобна ал Саик, майка на едно от тях, е била принудена да бяга на юг, докато дъщеря ѝ е в кувьоз.

„Преди 10 дни детето ми е било свалено от кислород и заради обсадата на болницата не е имало мляко и почти не е хранено“, сподели тя.

Според управляваното от „Хамас“ правителство от 7 октомври насам в Газа са убити най-малко 13 300 палестинци. При нападението на терористичната организация срещу Израел загинаха около 1200 души, предимно цивилни, като по израелските данни това е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на страната.

При атаката на 7 октомври „Хамас“ плени около 240 заложници. Президентът на САЩ Джо Байдън посочи днес, че е близо споразумение, което ще осигури освобождаването на някои пленници в замяна на пауза в израелската офанзива.

Всичко по темата следете в нашия онлайн репортаж: