Израелската армия публикува нови видеоклипове, за който се твърди, че дават безспорни доказателства, че „Хамас“ използват болницата „Ал Шифа“ за своя база. Според военните там са откарани заложници още на 7 октомври, а за друг видеоклип се твърди, че показва тунел и шахта от подземната мрежа на групировката.

По данните на Израел под болницата е открит тунел, за който се твърди, че е команден център на „Хамас“. От групировката отричат това. Би Би Си посочва, че медията не е успяла да потвърди независимо, че видеото е от там.

Снимка: IDF

Според армията Ноа Марсиано, 19-годишен войник, е била убит в „Ал Шифа“, след като е откарана там с леки травми.

На видеото се твърди, че виждаме двама заложници, които са закарани в лечебното заведение, което е най-голямото и най-модерно в Газа. На клипът се виждат и въоръжени мъже, а датата на видеото сочи 7 октомври.

Израелската армия е притискана от световната общност да защити атаките си над болницата „Ал Шифа“ и да предостави неопровержими доказателства, че именно там се намира командна база на „Хамас“. По-рано военните публикуваха друг видеоклип, за който се твърди, че показва тунели под болницата. Тогава те заявиха, че откритието „очевидно доказва използването на медицинския комплекс от „Хамас“.

Макар международните партньори на Израел да подкрепят военната операция срещу групировката в Газа, атаките срещу цивилни са жестоко критикувани. Според данните, които идват от здравното министерство на Газа, контролирано също от „Хамас“, броят на жертвите в Ивицата е 12 300, а повече от 2000 души са затрупани под отломки от разрушени сгради.

Конспиративната машина заработи

Много потребители онлайн се усъмниха в автентичността на кадрите от вътрешността на болницата „Ал Шифа“. Причината е… един часовник.

Снимка: IDF

На едната част от видеото виждаме на стената часовник, който сочи 16:09 ч., а според данните от охранителната камера часът е 10:55 ч. на 7 октомври.

Това предизвика вълна от критики в социалните мрежи и обвинения, че израелската армия лъже.

При по-внимателно разглеждане на видеоклипа обаче се вижда, че стрелката за секундите на стенния часовник не се движи.

Всичко по темата следете в нашия онлайн репортаж: