Близо 38 милиона души са били разглеждани към края на 2014 г. като вътрешно разселени заради насилие и вътрешни конфликти в собствените им страни, по-специално в Сирия и в Украйна. Това е рекорден брой, сочи доклад на норвежкия неправителствен Център за мониторинг на вътрешните премествания, представен днес в Женева, предаде Франс прес.

"Това са най-лошите показатели за хората, принудени да се преместят, от поколение насам, което доказва, че сме се провалили изцяло в защитата на невинните граждански лица", заяви Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, чиято структура е центърът за мониторинг.

Тези 38 милиона души са колкото населението на три мегаполиса - например Лондон, Ню Йорк и Пекин, взети заедно, посочва АФП. Броят на вътрешно разселените лица е нараснал с 14,1 на сто от 2013 г., показват данните.

Само през 2014 г. са се появили нови 11 милиона разселени и 60 процента от тях са жители на някоя от 5 страни - Ирак, Южен Судан, Сирия, ДР Конго или Нигерия. Това означава, че през 2014 г. по 30 000 души са напускали домовете си всеки ден.

От вътрешни разселвания особено силно са страдали миналата година цивилните в Ирак - най-малко 2,2 милиона души. В Сирия е поставен световен рекорд - най-малко 40 на сто от населението (7,6 милиона души) са напуснали своите жилища, за да намерят убежище другаде на територията й, добавя АФП.

Докладът обхваща само вътрешно разселените лица, но не и бежанците - хората, потърсили убежище в чужбина.

"Знаем, че голям брой вътрешно разселени лица са принудени много пъти да се местят в страните си. И колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-силно усещат липсата на сигурност. И щом дойде усещането, че надежда няма, мнозина минават границата и стават бежанци", коментира данните от документа Фолкер Тюрк, директор по международната защита във Върховния комисариат за бежанците към ООН.

По данни, оповестени миналото лято от ООН, през 2013 г. в света са регистрирани 51,2 милиона бежанци и прокудени от домовете си хора, включително 16,7 млн. души с бежански статут, 33,3 млн. вътрешно разселени и 1,2 млн. със заявки за предоставяне на убежище. Това означава, че вътрешно разселените са двойно повече от бежанците.