Отговорих на най-задаваните от вас въпроси. Дотук с миналото. От утре ще създаваме настоящето и бъдещето. „Българско лято“ е в ход. Това заявява във видеоматериал, качен в страницата му във „Фейсбук“ бизнесменът Васил Божков, който е издирван от българските власти по 18 обвинения.

„Де факто не съм бягал. Заминахме с господин Попов по работа до Дубай, след което ние долетяхме в неделя вечерта, мисля, че беше 25 януари. Трябваше Жоро да се върне в сряда със самолет в София, да се качи жена ми и Бобокови, да минат през Дубай да ме вземат и заминавахме за Тайланд, където имахме планирана почивка отпреди една година”, разказва във видеоматериала Божков.

За съжаление, като пристигнахме тук и в сряда Жоро си събираше багажа, сутринта разбра, че са започнали обиски, атаки върху всички офиси, свързани с мене, което промени плановете.

Жоро остана тука, а жена ми попадна в затвора. Нямах никаква заповед за арест. Като пристигнах тук, си влязох легално в Дубай, с нормален български паспорт, настаних се в хотел. Никой не ме е търсил. Заповедта за арест е издадена съвсем незаконно, между другото, във вторник вечерта, четвъртък ме арестуваха.

Държаха ме в полицията в Дубай, в ареста, до неделя. В неделя ме закараха в Абу Даби и оттам ме пратиха в затвора „Ал Ахбар“ – без никакви комуникации, без никакви средства, нищо. Три седмици седях там без да имам право на телефонен разговор, никой не разбра къде съм, нямах затворническа ID карта, въобще не съществувах", оплака се Божков.

"Българските власти по закон, като има арестуван български гражданин, консулът или посланикът трябва да отиде да го види, да се погрижи и т.н. Нашите власти отказаха абсолютно да го направят. Намерих приятели в затвора, през техния телефон се обадих на местен адвокат, който ми прати на другия ден пълномощно след обаждането, подписахме го и на следващия ден бях навънка", разказва още Божков.

"Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши, може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото, пилето и млечни продукти ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история.

Какво е имало в тези самолети на път за Дубай не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво, това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения. И между другото, и скриха министъра Караниколов, все едно е под карантина.

Имаше някакви гафове, някакви пари дадени на Пеевски пак от банката, която е под негов контрол, да не отговаря на въпроси, да не го питат, излезе 14 дни в карантина. Интересно защо трябва един министър да идва до Дубай, да кара два самолета с месо", заяви Божков и попита това работа на министъра ли е.

"А може би е имало нещо друго в тези самолети, освен месото. Моето положение е малко по-различно от това на повечето българи в чужбина. Има и други като мене, но аз не съм в чужбина по желание. Много хора също не са по желание, но те поне могат да се върнат, когато си поискат, аз не мога. Аз съм вкаран в процедури, които трябва да приключат, за да мога да се върна в България. И много хора казват: Ела, върни се. Как да се върна, в момента юридически е невъзможно", завършва разказа си Божков.