Вашингтон връща дипломатите си в Украйна, стана ясно след срещата между президента Зеленски и държавния секретар и министъра на отбраната на Съединените щати. На фона на дипломацията - още съобщения за жертви на войната.

Украинските власти твърдят, че има нови жертви на ракетни атаки в Харков и в Донецка област.

Москва обяви едностранно прекратяване на огъня в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода „Азовстал“. Часове по-рано световните агенции разпространиха кадри, за които се твърди, че са на барикадиралите се вътре хора.

Руският президент Путин обвини Запада в опит да убие руски журналисти и да унищожи Русия отвътре.

„Нашето общество проявява зрялост, единство, подкрепя нашата армия, подкрепя усилията ни да осигурим абсолютната сигурност на самата Русия и хората, живеещи в Донбас“, заяви президентът Владимир Путин.

Според Съединетите щати Русия губи на всички фронтове, а Украйна устоява. Това стана ясно след срещата между украинския президент и американския държавен секретар.

„Смъртта и разрушенията, които продължаваме да виждаме, са ужасяващи. Но украинците устояват, те са силни и го правят с помощта, която ние координираме буквално от целия свят“, каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Снимка: EPA

„Вярваме, че Украйна може да спечели, ако разполага с подходящото оборудване, правилната подкрепа и ще направим всичко да гарантираме, че това ще се случи“, допълни Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Съединетите щати обявиха и нов пакет военна помощ на стойност 700 милиона долара.