Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха Киев вчера, което беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на войната.

По време на визитата двамата обявиха, че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев, както и пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 млн. долара.

Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс. От тези средства около 322 млн. долара са предназначени за Киев.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна – то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 млн. долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна.

Посещението на двамата министри беше потвърдено, след като те вече бяха на полска територия.

От Ватикана папа Франциск за пореден път призова за примирие за доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на блокираните цивилни.