Съединените щати не отстъпват пред основните искания на Русия по отношение на Украйна и НАТО.

Москва иска гаранции, че Алиансът няма да приеме Украйна, както и че ще изтегли своите сили от Източноевропейските държави.

Междувременно според източници на Си Ен Ен в Пентагона, Вашингтон обсъжда с партньорите си от НАТО изпращането на 1000 военнослужещи в България и поне още толкова в Румъния и Унгария.

Държавният секретар на САЩ заяви, че писменият отговор, който са дали на Москва във връзка с исканията й за сигурност - обръща внимание на руските тревоги, но засяга и въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съюзници. Антъни Блинкен подчерта, че САЩ са готови за диалог.

"Посочихме ясно, че има основни принципи, които твърдо ще защитаваме, включително  суверенитета и териториалната цялост на и Украйна, както и правото на страните да избират договорките по сигурността и съюзите си", заяви той.

НАТО също предаде своите писмени отговори на Москва. Според Йенс Столтенберг Алианса подава ръка, но се подготвя и за най-лошото заради руските военни маневри.

„Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация“, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

От Кремъл призоваха за търпение, за да разгледат подробно отговорите, но виждат възможност за продължаване на диалога.

„Има реакция, която дава възможност за сериозни разговори, но по второстепенни въпроси. По основният въпрос - няма положителна реакция. А главните въпроси, напомням, е нашата ясна позиция да не се допуска понататъшно разширяване на НАТО на изток“, заяви външниятминистър на Русия Сергей Лавров.

А в Париж дипломатите на Украйна и Русия се разбраха да седнат отново на една маса за преговори след две седмици в Берлин.

Държавният секретар на Съединените щати се надява да се срещне отново с руския си колега Сергей Лавров в следващите дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!