"Москва ще предприеме необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен отговор от САЩ и НАТО на руските предложения за гаранции за сигурност",  заяви руският външен министър Сергей Лавров в изказване в Държавната дума, цитиран от РИА Новости.

„Няма да позволим нашите проекти да бъдат замотани в безкрайни дискусии, а такава линия е ясно видима, няма да позволим нашата инициатива да бъде замотана“, каза руският външен министър.

Той също така припомни, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е обещал на срещата в Женева тази седмица да даде на Русия „отговори на нейните предложения за сигурност".

"В зависимост от съдържанието на този отговор Министерството на външните работи и други ведомства ще изготвят предложения за по-нататъшни стъпки за руския президент", добави Лавров.

В края на миналата година външното министерство на Русия публикува руски проекти на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Документът, наред с други неща, предполага отказа на НАТО да се разширява на изток, включително приемането на Украйна в него.

Кремъл не веднъж е казвал, че целта на твърденията за агресия по отношение на Украйна е да се разшири алианса, пише РИА Новости.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!