Българският батальон за укрепване на източния фланг на НАТО ще бъде попълнен от съюзническите сили, стана ясно днес. А Вашингтон и Москва са готови да продължат диалога, въпреки че засега страните не отстъпват от основните си позиции. 

Към момента няма българи, които искат да напуснат Украйна. Това съобщи Министерството на външните работи.

След заявката от страна на правителството, че България ще подкрепи НАТО с един батальон 1000 души за укрепване на източния фланг, едва днес стана ясно как ще бъде запълнен той. Премиерът обаче не уточни от коя съюзническа държава.

Днес стана ясно и че България е готова с план за евакуация на своите дипломати, както и с тези на съседна Северна Македония, ако се наложи.

България иска да има свой батальон в общите усилия на НАТО да подсили източния фланг.

„Батальонът ще бъде български. Понеже не сме инвестирали през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили“, каза Кирил Петков - министър-председател.

Късно снощи парламентът изслуша и шефовете на службите за това каква е реалната заплаха за страната ни.

Междувременно Министерството на външните работи съобщи, че има готов план за евакуация на българи от Украйна, но за момента нищо не налага подобни действия.

„Постоянно сме във връзка с посолството, с консулството. Няма проявено желание за евакуация, но плановете за евакуация са готови. Обсъдено е с нашите партньори - като възможност те да осигурят логистика при необходимост“, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Опозицията в парламента критикува поведението на правителството по кризата.

„Вчера правителството се съобрази с исканията на Русия да се изтеглят силите на НАТО“, каза Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС.

Според дългогодишния служител в системата на отбраната проф. Тодор Тагарев позицията на България е неясна.

"Аз очаквах много ясно и категорично позициониране на България, с много по-ясно посочване на страната агресор. Тази идея, че България ще направи една батальонна група няма нищо общо с реалността“, смята Тагарев.

Според него би било странно България да откаже разполагането на съюзнически войски на нейна територия.

На фона на дефицита в армията България е подновила предложението си за охрана на въздушното пространство на Северна Македония. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска.