Въпреки насилието около сградата на Конгреса той възобнови прекъснатото си заседание и утвърди изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори.

Четирима души загинаха, а десетки са арестувани, след като хиляди привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия във Вашингтон.

Америка е в шок, а светът осъди случилото се с думите „тежко посегателство срещу американската демокрация“.

Викове „още четири години“ огласиха стъпалата и кулоарите на американския Конгрес. Хиляди поддръжници на Доналд Тръмп пробиха полицейските кордони и нахлуха в сградата.

Конгресмените, събрали се, за да утвърдят окончателно резултата от президентските избори, бяха изведени от залата под залпове сълзотворен газ.

Избраният за президент Джо Байдън помоли колегата си да призове от национален ефир привържениците си да се оттеглят.

В отговор и чрез „Туитър“ Тръмп призова поддръжниците си да се приберат у дома, но повтори за пореден път конспиративните теории за „кражба на вота“ в негов ущърб.

За първи път „Туитър“ блокира профила на президента заради „информация, подбуждаща към насилие“ и заплаши да го изтрие завинаги.

За да овладеят безредиците във Вашингтон, обявиха полицейски час и изпратиха националната гвардия. С шокови гранати служителите на реда успяха да изгонят протестиращите от сградата на Конгреса.

С желание за категоричен политически сигнал двете камари възобновиха прекъснатото заседание. Конгресмени осъдиха случилото се, някои дори призоваха за импийчмънт на Тръмп. От президента се дистанцира дори един от най-верните му съюзници – лидерът на Сената Мич Макконъл.

Опитите на някои конгресмени републиканци да оспорят резултата бяха отхвърлени.

Акция на привърженици на Тръмп имаше и в щата Аризона, който заведе общо 8 дела в опит да обърне резултата от президентския вот – всичките отхвърлени от съдилищата.

Недоволството приключи без ескалация на напрежението. Нямаше и арестувани.