Американският Конгрес възобнови работата си след безпрецедентното нахлуване в Капитолия на привърженици на президента Доналд Тръмп.

Една жертва и десетки задържани е равносметката след акцията, при която стотици поддръжници на Тръмп пробиха полицейската охрана и окупираха сградата. Целта беше да се прекъсне утвърждаването на избора на демократа Джо Байдън за президент.

Окупацията на Капитолия предизвика намесата на Националната гвардия и редица федерални служби за сигурност. При неизяснени досега обстоятелства е простреляна една жена, която по-късно е почина от раните си.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат демонстрантите и извършиха десетки арести. Във Вашингтон е обявен комендантски час.

Лидерът на мнозинството в Сената – републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът няма да бъде разколебан да утвърди резултатите от изборите. Той обяви още, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили.

Макконъл има намерение да продължи сесията на Сената до утвърждаването на резултатите от вота.

Междувременно „Фейсбук“ и „Туитър“ блокираха временно профила на президента Доналд Тръмп. Той публикува видео, в което призовава привържениците си да се разотидат, но повтори твърденията си за измама на президентските избори през ноември.