Българското външно министерство препоръчва на българите, почиващи в Турция, да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката след опита за преврат в южната ни съседка.

Ето и инструкциите, които пусна на сайта са МВнР:

▪ Налице са симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция,  но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно.

▪ Нивото на опасност налага придържане към всички вече направени препоръки към българските граждани, които преминават транзитно през Турция или пребивават временно в страната, включително в турските курорти.

▪ На гражданите, които се намират на лятна ваканция в Турция, препоръчваме да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката.

▪ Полетите от и за летище „Ататюрк“ – Истанбул не са възстановени напълно. Изпълняват се единични полети до отделни дестинации. Всички полети от Истанбул до София през днешния ден са анулирани.

▪ Всички ГКПП между България и Турция са отворени за трафик, като следва да се има предвид, че от турска страна се извършват засилени проверки, което води до забавяне на преминаването.

От Външно уточниха още, че всички дипломатически и консулски мисии на България в Турция работят денонощно, като във всяка една от тях е създаден кризисен щаб. Създаден е регистър на българските граждани, потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните на сайта на МВнР. Във всички мисии е създадена организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране.

Присъствието на военнослужещи на българо-турската граница е с превантивен характер, уточниха от Министерството на отбраната.

230 военни са изпратени по границата ни с Турция във връзка с опита за преврат в южната ни съседка, съобщи по-рано днес премиерът Бойко Борисов след среща с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Той изпрати на границата и военния министър Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и главният секретар на МВР Георги Костов.