Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в събота, че е обсъдил с китайския си колега Ван И перспективите за мир в почти двегодишната война в Украйна. Разговорите са част от дългогодишен опит за укрепване на отношенията на Киев с Пекин.

„Срещнах се с моя китайски колега Ван И, за да обсъдим двустранните отношения, търговията и необходимостта от възстановяване на справедлив и траен мир в Украйна“, написа Кулеба за техните разговори на Мюнхенската конференция по сигурността.

Кулеба добави, че е обсъдил плановете на Украйна за провеждане на глобална мирна среща, за организирането на която Швейцария се съгласи да помогне.

Китай присъства на една от подготвителните срещи, които се състояха в подготовката. Китайското външно министерство все още не е публикувало подробности за разговорите на Ван с Кулеба.

По време на конференцията Ван подчерта, че Китай е продължил да насърчава мирните преговори и да играе положителна роля за възстановяването на мира, според изявление на министерството, публикувано в неделя.

Китай работи неуморно за насърчаване на мирните преговори с Украйна и призова за рестартиране на преговорите възможно най-скоро, подчерта той.

Украйна се стреми да засили връзките си с Пекин и да привлече Китай за мирния план на Киев от 10 точки, който се фокусира върху изтеглянето на руските войски от окупираната територия, възстановяването на постсъветските граници от 1991 г. и рамката, която да подведе Москва под отговорност за нейните действия.