В Брюксел външните министри на Евросъюза обсъждат новия пакет санкции срещу Москва заради войната в Украйна. В същото време, Швеция официално подава молба за членство в НАТО, след като парламентът демонстрира значителна подкрепа за решението. Дебат се води и в парламента на Финландия.

Москва обяви, че подобен ход ще има последствия и ще доведе до ''радикална промяна'' в ситуацията в света.

„Разширяването на Северноатлантическия Алианс - да, това е проблем, който според мен се създава изкуствено в интерес на Съединените щати. НАТО се използва за политически инструмент - настойчиво, умело и агресивно“, заяви Владимир Путин.

В Москва започна среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност. Военният съюз между Русия и пет от бившите съветски републики се смята за източна алтернатива на НАТО.

В същото време, руските сили засилват офанзивата си в Донбас, а  украинските войски, отбраняващи Харков, са достигнали руската граница, съобщиха местните украински власти.

Продължават бомбардировките по завода "Азовстал" в Мариупол. Руското министерство на отбраната заяви, че е постигнато споразумение за евакуация на ранени украински бойци от завода, а войник от батальона "Азов" изпя украинската песен - победител от Евровизия под звуците на обстрел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!