Министрите на външните работи на Европейския съюз се събраха на извънредна среща. 

Поводът за събранието е ситуацията в Близкия Изток и ролята на Европа в решаването на конфликта.

Срещата, на която присъства и българския външен министър Екатерина Захариева, е в деликатен за Общността момент.

Новият председател на Съвета Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов да разговаря с всички страни, за да се намали напрежението между Иран и Съединените щати.

Не се очаква документ или решение, а стратегия как Европа конкретно може да е ключов играч в геополитическата обстановка в момента.

Опасността от война в този момент е под контрол, твърдят първите дипломати на страните-членки.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозел Борел заяви, че ситуацията е притеснителна. Именно това го е подтикнало да свика срещата, за да се обсъди стратегията с всички 28 членове на ЕС.

„В момента опасността от война е овладяна. Много европейски страни имаха контакти на различни нива и с Иран, и със САЩ. ЕС трябва да продължи да играе важна роля и в Ирак, и в целия Близък Изток. Ирак не трябва да става жертва на напрежението между Техеран и Вашингтон“, заяви външния министър на Германия Хайко Маас.

„Това, което ни притеснява всички е, че както и в Сирия, ЕС като че ли може да изпадне от масата за преговори, да носи само последиците, само да плаща, но в същото време да не участва в политическия процес. Затова всички единно подкрепяме усилията на Германия това да не се случи“, пък обясни българският министър Екатерина Захариева.

През идните 48 часа предстои интензивна серия от дипломатически совалки. Председателят на Съвета Шарл Мишел следи ситуацията в Близкия Изток заедно с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел.

И именно канцлерът Меркел отива утре в Москва, за среща с руския президент Владимир Путин.

В същото време редица европейски медии запитаха дали Европа знае как да действа, за да е сред ключовите играчи на международната сцена в контекста на геополитическата ситуация.